Carnaval in Nederland 2023

Vrijdag 17 februari tot dinsdag 21 februari is het carnaval in Nederland. Vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg wordt dit grootschalig gevierd. Van oorsprong werd carnaval gevierd als start van de katholieke vastentijd. Het carnavalsfeest is onder veel Nederlanders een traditie die elk jaar, 5 dagen lang wordt gevierd in cafés en feestzalen. Het is een feest waar men nog éénmaal voor de vastentijd kan zondigen en zich uitbundig en zot kan gedragen met elkaar.

Elke stad heeft zijn eigen gebruiken, kledij, activiteiten, muziek en ander soort tradities tijdens carnaval. Per stad kan het carnavalsfeest dus afwijken, maar onderstaande zaken komen in elke stad wel aan bod:

Prins carnaval
Prins carnaval is tijdens Carnaval de belangrijkste figuur van de stad. Hij neemt tijdens carnaval het bestuur van de stad over van de Burgermeester. Dit doet hij vaak niet alleen, maar wordt ondersteund door bijvoorbeeld een boerenraad en een hofnar. De prins heeft een opvallend kostuum aan.

Carnavalsmotto
Er wordt per stad elk jaar een motto bekend gemaakt. Dit is een zin of een woord dat tijdens heel de carnaval centraal zal staan. Kleding wordt hier op aangepast en activiteiten hebben betrekking op dit bepaalde thema. Er wordt een muziekstuk gearrangeerd met een passende songtekst voor het motto.

Carnavalsoptocht
Tijdens één van de carnavalsdagen vind in de stad een carnavalsoptocht plaats. Vaak is dit het hoogtepunt van de carnaval. Een kleurrijke stoet rijd door het centrum met praalwagens, muziekgroepen en andere figuren. Politieke onderwerpen, beroemdheden en andere actualiteiten worden op de hak genomen. Het carnavalsmotto is vaak een leidraad voor de deelnemende groepen. Een jury beloond de meest ludieke of mooiste deelnemers met een prijs.

Het getal 11
11 staat bekend als “gekkengetal”. Dit getal komt overal terug tijdens carnaval. Om 11:11 uur starten bepaalde activiteiten en de boerenraad bestaat vaak uit 11 personen. Ook wordt op 11 november het carnavalsseizoen officieel geopend. Tussen 11-11 en carnaval vinden er al allerlei pre-carnaval activiteiten plaats.

Aswoensdag
Dinsdag is de laatste dag van de carnavalsviering. Op Aswoensdag komt men nog éénmaal samen om te haringhappen. Dit is het eten van een rauwe haring, zonder kop, met fijngehakte uitjes.

Namens Green Talent wensen wij iedereen een fijne carnavalstijd tegemoet!

De Poolse vertaling van dit nieuwsbericht kan teruggelezen worden op onze Poolse website